Запаси газу в Європі впали нижче 50% напередодні морозів

Запаси газу в Європі впали нижче 50% напередодні морозів

Рівень запасів газу в підземних сховищах Європи подолав середнє значення, опустившись нижче 50% від їх повної місткості.

Рівень підземного зберігання газу в Європі був заповнений в середньому на 49,83%, повідомив «Інтерфакс» з посиланням на дані порталу Gas Infrastructure Europe. При цьому в Німеччині, яка вважається головним європейським ринком, запаси знизилися до 42,44%, у Франції – до 39,65%.

На Україні, яка теж веде звітність за допомогою GIE, запаси знаходяться на рівні 52%. Поточна заповненість в Європейському Союзі на 2,77% нижче середнього показника за останні п’ять років».

У середу Європу в прийшла чергова добова відлига, з четверга денна температура повернулася до нуля, а на весь наступний тиждень синоптики прогнозують стабільні сильні за європейськими мірками морози: від -5 до -10 градусів Цельсія, а в Східній Європі – вночі до -15.

Надходження в газотранспортну мережу Європи газу з терміналів СПГ в лютому 2021 падає по відношенню до рівня річної давності на 49%. Весь вільний обсяг скрапленого газу перетягує на себе преміальний ринок Північно-Східної Азії, залишаючи європейських покупців тільки з обсягами, гарантованими за довгостроковими контрактами.

Поділитись