США можуть привести до ескалації газової війни в безпосередній близькості від Швеції

США можуть привести до ескалації газової війни в безпосередній близькості від Швеції

Перемога демократа Джо Байдена на президентських виборах в США може привести до ескалації газової війни в безпосередній близькості від Швеції через російського газопроводу «Північний потік-2».

Про це повідомляє видання Svenska Dagbladet.

Видання злякалося, що вступ Байдена в посаду не змінить ставлення Вашингтона до російського проекту. «Швидше навпаки: Джо Байден, якщо це можливо, навіть більш жорсткий противник, ніж Дональд Трамп», – вказується в статті.

Журналісти відзначили: ще будучи віце-президентом Байден заявляв, що з трубопроводами по дну Балтійського моря Європа стане «ще більш залежною» від російського палива. Він зазначив, що найкращою альтернативою цьому служать поставки зрідженого природного газу з США.

При цьому автори статті відзначили, що для Швеції питання «Північного потоку-2» вже вирішене. Однак на рівні Євросоюзу, вважають журналісти, він викликає політичні суперечки на тлі загрози американських санкцій.

Раніше повідомлялося, що парламент німецької федеральної землі Мекленбург – Передня Померанія вирішив створити фонд на захист проекту «Північний потік-2». За словами прем’єр-міністра землі Мануели Швезіг, в першу чергу фонд повинен буде просувати проекти, що сприяють захисту навколишнього середовища і клімату. Однак у нього також буде можливість брати участь в завершенні будівництва газопроводу.

Будівництво газопроводу з Росії до Німеччини повинні були завершити в кінці 2019 року, однак цьому завадили санкції США. У зв’язку з обмеженнями з проекту вийшла швейцарська компанія Allseas, що надавала трубоукладач. Росії довелося шукати інше судно, а терміни здачі об’єкта перенеслися на невизначений час.

Поділитись