Німці забили тривогу: «Північний потік – 2» під загрозою

Німці забили тривогу: «Північний потік – 2» під загрозою

Новий рік почався з неприємних новин зі Сполучених Штатів.

Першого числа Сенат вперше обійшов президентське вето Дональда Трампа і прийняв оборонний бюджет на 2021 рік. Великі проблеми з’явилися у російської сторони. У документ включено санкції проти компаній, що займаються реалізацією проекту «Північний потік – 2».

Перші гравці вже відмовилися працювати. Сертифікаційна компанія DNV GL тепер не видасть необхідні папери по завершенню будівництва газопроводу.

«DNV GL припинить всі заходи по перевірці трубопровідної системи Nord Stream 2 відповідно до санкцій і до тих пір, поки ці санкції залишаються в силі. Ми реалізуємо план по згортанню нашої підтримки з перевірки проекту », – йдеться в заяві компанії.

У Німеччині такі новини зустріли з тривогою. Німецький депутат бундестагу Вальдемар Гердт вважає відмову від російського газу «самогубством». За його словами, «Північний потік – 2» необхідний для ФРН проект.

«Відмова від “Північного потоку – 2” – це просто самогубство. Недолік енергетики величезний. “Північний потік – 2” не покриє потреби Німеччини в енергетиці. А уявляєте, якщо ми його ще й не запустимо? Це повний абсурд, це повна маячня», – сказав Гердт.

Німецький політик висловив надію на зміну керівництва в Німеччині. Він розраховує, що на місце команди канцлера ФРН Ангели Меркель прийдуть зацікавлені в майбутньому країни люди.

Втім, зайнятися сертифікацією «Північного потоку – 2» зможе будь-яка інша компанія, яка не побоїться американських санкцій.

Датське енергетичне агентство (DEA) раніше стверджувало, що ділянка в ексклюзивній економічній зоні Данії, де залишилося прокласти 127 км газопроводу, може сертифікувати будь-яка «третя сторона», здатна випустити законний сертифікат відповідності.

Поділитись