Вільям Барр знову став генпрокурором США

Вільям Барр знову став генпрокурором США

Американські сенатори проголосували за призначення на посаду генпрокурора 68-річного Вільяма Барра, який очолював відомство у 1991—1993 роках за президента Джорджа Буша-старшого. “За” затвердження Барра проголосували 54 сенатори, “проти”— 45, повідомляє “The Washington Post”. Тепер він має скласти присягу до кінця тижня.


У США генпрокурор також є міністром юстиції. Барр куруватиме низку важливих розслідувань, зокрема, роботу спецпрокурора Роберта Мюллера, який з’ясовував, чи існувала змова між РФ і передвиборчим штабом Трампа під час передвиборчої кампанії в США 2016 року.

Президент США Дональд Трамп звільнив попереднього генпрокурора Джеффа Сешнса у листопаді. Вважається, що їх відносини зіпсувалися через «російське розслідування», від нагляду над яким Сешнс себе усунув. Трамп же говорив, що генпрокурор повинен розслідування припинити. Він неодноразово робив дошкульні зауваження на адресу Сешнса, критикуючи його методи роботи.

Сешнс на початку розслідування щодо втручання РФ у вибори запевняв, що у 2016 роціу не зустрічався і «не вів переговорів з росіянами», але потім, з’ясувалося, що він двічі бачився з послом Росії в США Сергієм Кисляком. У березні 2018 року Сешнс офіційно визнав, що зустрічався з росіянами і взяв самовідвід від розслідування будь-яких справ, пов’язаних з РФ.

Нагадаємо, на початку листопада 2018 року президент США Дональд Трамп звільнив з посади генпрокурора, голови Міністерства юстиції Джеффа Сешнса і призначив виконувача обов’язків Метью Вітакера. Після цього Трамп вніс до Сенату на затвердження кандидатуру Вільяма Барра на посаду генерального прокурора.

Поділитись