В Україні зацікавилися доходами Зеленського після витоку даних “Досьє Пандори”

В Україні зацікавилися доходами Зеленського після витоку даних “Досьє Пандори”

Національне агентство України щодо запобігання корупції уважно вивчить декларацію про доходи, яку подав президент України Володимир Зеленський.

Про це заявив в бесіді з місцевими ЗМІ глава наглядового органу Олександр Новіков. За словами Новікова, документ проаналізують в рамках чергової перевірки декларації президента, яка почалася ще навесні. При цьому керівник агентства запевнив, що фахівці врахують дані, оприлюднені групою міжнародних журналістів в “Досьє Пандори”. Глава НАЗК додав, що результати розслідування будуть представлені до 18 жовтня, передає “Суспільна служба новин”.

Однак Володимир Зеленський буде не єдиним об’єктом перевірки. Агентство вивчить доходи глави Служби безпеки України (СБУ) Івана Баканова, якого журналісти також запідозрили в участі в офшорних схемах. А ось іншого фігуранта “Досьє Пандори” – першого помічника глави держави Сергія Шефіра – розслідування не торкнеться, оскільки він не отримує офіційного доходу за свою роботу.

Олександр Новіков наголосив, що лише приховування в декларації факту наявності офшорних компаній буде вважатися злочином. При цьому українського лідера притягнуть до відповідальності тільки в тому випадку, якщо він заволодів офшорними коштами в період свого президентства.

Нагадаємо. що днями Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив так зване “Досьє Пандори” – доповідь про причетність перших осіб держав і їх оточення до офшорних і корупційним схемам. Одним з головних фігурантів розслідування став президент України Володимир Зеленський: фахівці підозрюють його у володінні офшорною компанією, формальним керівником якої є глава СБУ Іван Баканов. При цьому 25% її акцій Зеленський перед виборами передав своєму помічникові Сергій Шефір. І Баканов, і Шефір є давніми друзями українського лідера. Більш того, журналісти стверджують, що офшори “Слуги народу” обслуговують 14 компаній, які отримали близько мільярда гривень від структур українського олігарха Ігоря Коломойського.

Поділитись