Туреччина відмовилася повертати Росії зенітні комплекси С-400

Туреччина відмовилася повертати Росії зенітні комплекси С-400

Туреччина відмовляється розривати угоду з Росією щодо поставок зенітних ракетних комплексів С-400.

Про це заявив президент республіки Реджеп Тайіп Ердоган, передає «Інтерфакс».

«Ми зробили кроки з придбання американських винищувачів F-35, ми заплатили гроші, США їх не поставили, зажадавши повернути С-400 Росії, але ми не племінну державу, ми Туреччина. Ми не боїмося американських санкцій», – сказав він.

Раніше в жовтні прес-секретар Держдепартаменту США Морган Ортегус попередила Туреччину про серйозні наслідки, якщо вона поставить на озброєння російські С-400. За її словами, Вашингтон сподівається, що комплекси не будуть застосовуватися, і чітко дає це зрозуміти.

Випробування російських ЗРК в Туреччині відбулися 16 жовтня. В ході випробувань були запущені три ракети, які успішно перехопили три мети. Імовірно, цілями турецьких С-400 «Тріумф» виступили безпілотники Banshee британського виробництва.

Поставки С-400, що викликали кризу у відносинах Туреччини з США, почалися в середині липня 2019 року. Вашингтон вимагав відмовитися від угоди і замість придбати американські комплекси Patriot, погрожуючи затримати або взагалі скасувати продаж Туреччині новітніх винищувачів F-35.

Поділитись