У США назвали головну зброю НАТО проти Росії

У США назвали головну зброю НАТО проти Росії

Винищувач п’ятого покоління F-35 Lightning II завдяки малопомітності і оснащенню різноманітними датчиками в звіті корпорації RAND називається єдиним літаком, відповідним для початкового контакту з російськими військами в разі можливого конфлікту в Європі, повідомляє Defense News.


З представлених матеріалів випливає, що дана зброя в найближчій перспективі стане головним винищувачем в Європі, в завдання якого входить протидія Росії. «Можливості НАТО в умовах інтенсивного конфлікту з Росією покращаться з появою в 2020-х роках сотень винищувачів п’ятого покоління», – впевнені в RAND.

У звіті говориться, що винищувачі п’ятого покоління зможуть проникати через російські системи протиповітряної оборони, тим самим «вносячи значний бойовий внесок з перших годин». Згідно RAND, подібний конфлікт може виникнути, якщо Москва, користуючись регіональним дисбалансом, спробує «окуповувати якусь частину території НАТО».

У корпорації звертають увагу, що можливості по прориву російської ППО бойовою авіацією європейських країн, що не надто винищувачами п’ятого покоління, зокрема, Франції та Німеччини, обмежені.

У березні найбільша в світі військово-промислова компанія Lockheed Martin поставила замовнику п’ятисотий серійний винищувач F-35 Lightning II.

У січні корпорація пообіцяла до 2024 року випускати по 180 винищувачів п’ятого покоління F-35 Lightning II щорічно.
Сімейство багатофункціональних винищувачів п’ятого покоління F-35 Lightning II проводиться з 2001 року найбільшої в світі військово-промисловою корпорацією Lockheed Martin. Літак пропонується в трьох базових варіантах: A (для військово-повітряних сил), B (з укороченим зльотом і вертикальною посадкою) і C (палубний). Уніфікація щодо комплектуючих трьох модифікацій досягає 70-90 відсотків.

F-35 Lightning II повинні стати основними винищувачами першої половини XXI століття як мінімум в 11 країнах світу – США, Великобританії, Австралії, Італії, Канаді, Норвегії, Нідерландах і Данії, Ізраїлі, Японії і Південної Кореї. Провідна роль в розробці винищувача належить першим двом державам (понад 50 відсотків комплектуючих виробляють США, 15 відсотків – у Великобританії).

Всього планується провести понад чотири тисячі F-35 Lightning II.

Поділитись