США поставлять Тайваню партію озброєння на суму 1,8 мільярда доларів

США поставлять Тайваню партію озброєння на суму 1,8 мільярда доларів

Адміністрація Сполучених Штатів дала згоду на поставку Тайваню нової партії сучасного озброєння, в тому числі пускових ракетних установок HIMARS і авіаційних ракет SLAM-ER. Сума операції складе близько $ 1,8 млрд.

На тлі триваючого глобального протистояння з Китаєм, який розгортається відразу на декількох політичних і економічних напрямках, Вашингтон продовжує курс на озброєння Тайваню. Держдепартамент США погодив і направив на схвалення в конгрес документи по угоді на загальну суму близько $ 1,8 млрд.

Тайбей повинен отримати 135 крилатих ракет для тактичної авіації SLAM-ER дальністю до 270 км і обладнання до них (партія оцінюється більш ніж в $ 1 млрд), 11 пускових установок М142 для реактивних систем залпового вогню HIMARS (вартість – понад $ 436 млн), а також шість авіаційних підвісних контейнерів з багатоспектральними камерами MS-110 за $ потрібно 367,2 млн. Як відзначили в управлінні Пентагону щодо співпраці в сфері оборони і безпеки, продаж цих озброєнь «відповідає національним інтересам США, їх інтересам в сфері економіки і безпеки у світлі підтримки подальших зусиль одержувача по модернізації її збройних сил і підтримці надійних оборонних можливостей».

Тепер угоду з Тайванем повинні офіційно схвалити на Капітолійському пагорбі. Втім, як зазначає Nikkei Asia, ця процедура носить «майже формальний характер, з урахуванням того що ідеї по обороні Тайвані підтримують» і Демократична, і Республіканська партії; після затвердження угоди законодавцями «сума продажів озброєнь Тайваню протягом чотирьох років президентства Дональда Трампа складе близько $ 17,5 млрд».

Поділитись