Президент Естонії назвала кандидата на пост нового прем’єра

Президент Естонії назвала кандидата на пост нового прем’єра

Президент Естонії Керсті Кальюлайд назвала кандидата на пост нового прем’єра, їм стала лідер опозиційної партії Реформіста Кая Каллас.


Прем’єр Естонії, лідер Центристської партії Юрі Ратас в середу заявив, що йде у відставку через зачепила партію корупційного скандалу.

“Сьогодні вранці я зустрілася з прем’єр-міністром Юрі Ратас, який подав своє прохання про відставку. Воно вступить в силу завтра. Необхідно відновити довіру до нашої держави. Сьогодні я зроблю пропозицію Кае Каллас сформувати новий уряд. Жителям Естонії необхідно керівництво, яке заслуговує на довіру”, – сказала в середу Кальюлайд на прес-конференції в президентському палаці.

Парламентські партії в середу приступають до консультацій щодо формування нового уряду. Член правління Центристської партії Яна Тоом назвала ймовірним уряд, який сформують Реформістська і Соціал-демократична партії, а також партія Isamaa. При цьому вона не виключила, що в новий уряд могли б увійти і центристи, але вже не в ролі партії прем’єра.
Естонська прокуратура і поліція безпеки (КАПО) у вівторок пред’явили підозри в скоєнні злочину Центристської партії, генеральному секретарю центристів Михайлу Корбу, раднику міністра фінансів Керсти Крахт і підприємцю Хіллару Тедеру.

За версією слідства, Тедер і Корб домовилися, що Тедер виділить до 1 мільйона євро Центристської партії до місцевих виборів, які пройдуть восени цього року, за те, що пов’язана з Тедеру фірма Porto Franco отримає великий кредит. Крахт обіцяла Тедеру допомогти в отриманні пільгового кредиту. Крахт і Тедеру пред’явили підозру в угоді з відмивання грошей. Згідно підозрою, Крахт за ці послуги повинна була отримати від Тедера хабар, передача якої не відбулася в зв’язку з затриманням Тедера і Крахта співробітниками КАПО.

У третьому кварталі 2020 року Хіллар Тедер надав Центристської партії 60 тисяч євро. Рада державного фонду Kredex обговорив виділення кредиту Porto Franco на 39,4 мільйона євро на початку липня, а уряд схвалив цей кредит 3 вересня. Фірмою Porto Franco керує син підприємця Рауно Тедер.

Поділитись