Європарламент розгляне угоду між ЄС і Великобританією в березні

Європарламент розгляне угоду між ЄС і Великобританією в березні

Європейський Союз оформляє досягнуте в останній момент угода з Великобританією, відступивши від прописаних законодавчих процедур. Європарламент (ЄП) розраховує ратифікувати його заднім числом в березні.

“З урахуванням конкретних, унікальних і специфічних обставин Конференція голів (фракцій) дає згоду на тимчасове застосування (угоди), щоб пом’якшити наслідки розриву зв’язків для громадян і бізнесу і запобігти хаос сценарію відсутності угоди”, – йдеться в заяві керівництва Європарламенту, опублікованому в понеділок після його наради з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйен і головним переговірником ЄС Мішелем Барньє.

“Це рішення по даному конкретному тимчасовому застосуванню не є прецедентом і не скасовує встановлених зобов’язань між інститутами ЄС. Воно не повинно служити схемою для майбутніх процедур узгодження”, – підкреслили лідери політичних груп ЄП.

Учасники наради вирішили “розглянути пропозицію про деяке продовження періоду тимчасового застосування (угоди), допустивши його ратифікацію Європарламентом на березневій пленарній сесії”. Таким чином, Європарламент встигне підготуватися до ратифікації угоди до кінця його тимчасового застосування.

Раніше в понеділок Комітет постійних представників (Coreper) країн ЄС схвалив тимчасове застосування Угоди про торгівлю та співробітництво між ЄС і Великобританією після Brexit, досягнутого 24 грудня. Остаточне рішення Ради ЄС також за прискореною письмовою процедурою очікується у вівторок.

Режим тимчасового застосування угоди почне діяти з 1 січня 2021 року.

Поділитись