Мін’юст США подав пропозиції щодо посилення заходів регулювання обігу зброї

Мін’юст США подав пропозиції щодо посилення заходів регулювання обігу зброї

Міністерство юстиції США запропонувало нові заходи, спрямовані на посилення контролю за обігом саморобної вогнепальної зброї.

“Міністерство юстиції сьогодні розповсюдило повідомлення про пропоновану ініціативи, яка вперше з 1968 року оновить визначення вогнепальної зброї і пов’язаних з ним елементів. Пропонована міра <…> допоможе закрити нормативну лазівку, пов’язану з несерійним вогнепальною зброєю приватного виробництва, яке все частіше знаходять на місцях злочинів по всій країні. немаркованих вогнепальну зброю <…> нерідко збирають з наборів [деталей], які продаються без [попередньої] перевірки минулого [покупця], в результаті їх легко можуть придбати злочинці, яким в іншому випадку [якби проводилася така перевірка] не було б дозволено купувати зброю”, – йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті Мін’юсту.

Новий захід, крім іншого, зобов’яже продавців подібних наборів проводити перевірку минулого покупця, що запобігатиме потраплянню зброї до рук тих, кому його мати заборонено. Крім того, виробникам комплектів доведеться вказувати серійний номер на ствольній коробці, завдяки чому співробітникам правоохоронних органів буде легше відстежити таке самостійно зібрану зброю в разі його використання при скоєнні злочину. Як зазначає американське відомство, в період з 2016 по 2020 рік на передбачуваних місцях скоєння злочинів було виявлено понад 23 тис. Одиниць вогнепальної зброї без серійного номера.

Право на придбання і носіння зброї американцям гарантує друга поправка до Конституції США. Через неодноразово відбувалися в країні в останні роки випадків масових вбивств громадян зловмисниками активізувалися дебати про те, яких заходів необхідно вжити для посилення контролю за обігом зброї. В останні роки федеральна влада неодноразово робили такі спроби, проте вони поки не увінчалися успіхом.

У квітні Білий дім оголосив про розробку заходів, що посилюють регулювання в сфері обігу зброї. Зокрема, Мін’юсту було доручено протягом 30 днів висунути пропозицію, спрямоване на боротьбу з саморобними пістолетами. Саме його відомство представило в п’ятницю. Протягом 60 днів Мін’юст також повинен розробити ініціативу, спрямовану на посилення правил продажу деяких видів прикладів, які, “по суті, перетворюють пістолет в короткоствольної гвинтівку”.

Поділитись