Китайцям дозволили заводити трьох дітей

Китайцям дозволили заводити трьох дітей

Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників в п’ятницю, 20 серпня, вніс поправку в закон про народонаселення, тим самим дозволивши сім’ям заводити третю дитину.

Про це повідомляється на сайті Xinhua.

«Переглянутий закон про народонаселення і планування сім’ї свідчить, що держава заохочує шлюб і пологи в потрібному віці, допологової і післяпологовий догляд, а пара може мати трьох дітей», – уточнює агентство.

Також підкреслюється, що держава візьме різного роду заходи підтримки, в тому числі фінансові, житлові та трудові, щоб зменшити тягар сімей, пов’язане з народженням, вихованням і освітою дітей.

Рішення про поправки схвалено в ході тридцятій сесії ПК ВЗНП 13-го скликання, яка пройшла в Пекіні з 17 по 20 серпня.

Раніше, 20 липня, повідомлялося, що влада Китаю ухвалила рішення скасувати штрафи та інші санкції за народження трьох дітей.

Також в Держраді Китаю додали, що в 2025 році буде розроблена політика активних заходів зі стимулювання народжуваності.

При цьому опитані експерти в області азіатської демографії засумнівалися в тому, що дозвіл сімейним парам заводити трьох дітей в Китаї надасть великий вплив на підвищення народжуваності в цій самій багатонаселеної країні світу.

У період з 1979-го по 2015 рік в Китаї проводилась жорстка демографічна політика. Стверджувалося, що величезна кількість людей перевантажує земельні, водні та енергетичні ресурси країни. Громадянам дозволялося мати не більше однієї дитини в сім’ї, крім випадків багатоплідної вагітності. Відомі випадки, коли до порушників застосовувались примусові аборти і стерилізація. З 2016 Китай відмовився від політики «Одна сім’я – одна дитина» і дозволив парам заводити друге дітей.

Поділитись