Кіпр запропонував нові правила отримання громадянства

Кіпр запропонував нові правила отримання громадянства

Володіння базовим рівнем грецької мови, а також знання історії та культури Кіпру можуть стати одними з основних критеріїв при розгляді заявок на отримання паспорта громадянина країни.

Відповідний законопроект вніс на обговорення парламенту міністр внутрішніх справ Нікос Нуріс, передає Cyprus Mail.

Передбачається, що для отримання паспорта кандидат повинен знати грецьку мову на середньому рівні (В1) і мати уявлення про основні елементи сучасної політичної і соціальної реальності Республіки Кіпр. Крім того, заявник повинен безперервно проживати на острові протягом останніх 12 місяців, а також перебувати в країні 10 років на законних підставах, при цьому він не повинен бути відсутнім в країні більше ніж три роки за цей період.

Уточнюється, що заявник не повинен мати судимостей, бути фігурантом порушеної проти нього кримінальної справи або поміченим поміченим в спробах нелегального приїзду на Кіпр. Також потрібна наявність житла на острові і фінансових ресурсів, яких достатньо для утримання його самого разом з утриманцями без допомоги фондів соціальної підтримки.

Правила не розповсюджуватимуться на представників світу науки, культури і спорту, які здатні надати Кіпру послуги, знання і навички, що відповідають найвищому рівню.

Раніше влада Кіпру відмовилися повертатися до роздачі «золотих паспортів», програми громадянства в обмін на інвестицію, скасованої в 2020 році.

З 2013 по 2019 рік Кіпр отримав понад 9 мільярдів євро іноземних інвестицій завдяки цій програмі. Вона широко використовувалася для відмивання грошей і безперешкодного переміщення по Євросоюзу осіб, які інакше б не отримали європейського громадянства через кримінальне минуле або з іншої причини. Відзначається, що особливою популярністю «золотий паспорт» користувався у громадян Росії, України, Китаю і Камбоджі.

Поділитись