Іран нагадав світу про ядерну програму і зібрався довести збагачення урану до 20%

Іран нагадав світу про ядерну програму і зібрався довести збагачення урану до 20%

Іран заявив, що хоче почати збагачувати уран до 20% – про свій намір ісламська республіка оголосила під завісу президентства Дональда Трампа, який вивів США з міжнародної угоди з Іраном, і в річницю вбивства американцями головного ідеолога зовнішньої політики Ірану, який відповідав за військові операції на Близькому сході, Касема Сулеймані.

Рішення про підвищення до 20%, про який Іран повідомив Міжнародне агентство з атомної енергії, буде найсерйознішим порушенням домовленостей з боку Ірану. 20-процентного збагачення все ще недостатньо для виготовлення ядерної бомби, але значно вище рівня, передбаченого угодою від 2015 року – нижче 4%.

Ряд дипломатів і експертів вважають, що рішення про підвищення рівня збагачення урану є спробою чинити тиск на США і домогтися скасування американських санкцій – і робиться це напередодні інавгурації нового президента США Джо Байдена 20 січня.

У той же час, як відзначають експерти, рішення Ірану довести збагачення урану до 20% з великою часткою ймовірності ускладнить переговорний процес, націлений на повернення до ядерної угоді 2015 року.

Так званий Спільний всеосяжний план дій (СВПД) в 2015 році підписали шість країн (США, Росія, КНР, Великобританія, Франція і Німеччина) з метою обмежити іранську ядерну програму.

У 2018 році президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди і відновленні санкцій проти Ірану. Після цього Тегеран почав поетапно скорочувати зобов’язання по СВПД.

Від Джо Байдена, в січні вступника 46-го президента США, чекають, що той поверне країну в угоду з Іраном.

В даний час Іран збагачує уран до 4,5%, що вище рівня, передбаченого багатосторонньою угодою. Відповідно до цього документа він не повинен перевищувати 3,67%. Рішення про збільшення рівня збагачення було прийнято в Тегерані після того, як з угоди в односторонньому порядку вийшли США.

На початку грудня іранський парламент прийняв закон, що забороняє допуск інспекторів ООН на ядерні об’єкти Ірану і що пропонує уряду відновити програму збагачення урану до 20%, якщо санкції щодо країни не будуть ослаблені протягом двох місяців.

Поділитись