Іранський генерал Сулеймані переконав Путіна про необхідність початку операції в Сирії

Іранський генерал Сулеймані переконав Путіна про необхідність початку операції в Сирії

Генерал елітного іранського спецпідрозділу «Аль-Кудс» Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Касем Сулеймані, убитий на початку січня в результаті удару США, особисто умовив президента Росії Володимира Путіна почати військову операцію в Сирії в 2015 році.

Його роль у вирішенні російського президента розкрив лідер ліванського угруповання «Хезболла» Хасан Насралла, передає Telegram-канал «Військовий оглядач» з посиланням на іранське агентство Fars.

За словами Насралли, Сулеймані відвідав Москву влітку 2015 го в надії домогтися від російської влади втручання в ситуацію в Сирії. При цьому у іранського генерала була вся оперативна інформація за сформованою в Сирії ситуації і карти.

Наступного разу Сулеймані приїхав в Москву в грудні того ж року, через три місяці після офіційного початку російської військової операції в Сирії. Відзначається, що тоді він провів кілька зустрічей з представниками Міноборони Росії і особисто з Путіним.

Сулеймані загинув в іракському Багдаді 3 січня 2020 року під час ракетного обстрілу з боку США. Разом з генералом були вбиті кілька супроводжуючих його офіцерів і заступник командувача шиїтським ополченням Іраку Абу Махді аль-Мухандіс. У відповідь Тегеран в ніч на 8 січня випустив десятки ракет по американським об’єктам в Іраку. Операція отримала назву «Мученик Сулеймані». У США заявили про відсутність жертв і мінімальних збитках військових баз.

У Пентагоні заявляли, що наказ про вбивство Сулеймані був відданий особисто президентом Дональдом Трампом. Цю ідею американському лідеру міг подати держсекретар Майкл Помпео. США вважали генерала причетним до атак на бази коаліції і американське посольство в Багдаді.

Поділитись