Іран почав будівництво на ядерному об’єкті в Фордо

Іран почав будівництво на ядерному об’єкті в Фордо

Іран почав будівництво на підземному ядерному об’єкті в Фордо, повідомляє агентство Ассошіейтед Прес з посиланням на надійшли в його розпорядження супутникові знімки.


На об’єкті в Фордо відповідно до ядерної угодою, з якої США потім вийшли, передбачалася модифікація каскадів центрифуг під виробництво стабільних ізотопів в медичних цілях. Однак Іран, відмовившись від ряду положень угоди, задіяв завод під збагачення урану. Крім того, раніше в Ірані був схвалений закон, що передбачає установку більш сучасних центрифуг на об’єкті в Фордо.

За даними агентства, будівництво почалося в кінці вересня. На знімках, отриманих від компанії Maxar Technologies, видно, як стверджує агентство, що роботи ведуться в північно-західній частині об’єкта, недалеко від міста Кум приблизно в 90 кілометрах на північний захід від Тегерана. За даними Ассошіейтед Прес, знімок від 11 грудня показує, імовірно, виритий фундамент будівлі з десятками стовпів, які можуть використовувати для підтримки будівлі в сейсмічно небезпечних зонах. Об’єкт знаходиться поруч з іншими допоміжними і науково-дослідними будівлями в Фордо, додає агентство.
Цілі будівництва на даний момент не відомі, пише ЗМІ. Влада Ірану офіційно не робили заяв з цього приводу.
Як повідомляється, місія Ірану в ООН, а також МАГАТЕ, чиї інспектори перебувають в Ірані, не прокоментували дану інформацію.

Іран і “шістка” міжнародних учасників переговорів в липні 2015 року досягли історичної угоди про врегулювання багаторічної проблеми іранського атома. Багатомісячні переговори завершилися прийняттям СВПД, виконання якого повністю зніме з Ірану введені раніше економічні і фінансові санкції з боку РБ ООН, США і Євросоюзу. Домовленість, зокрема, передбачала, що збройне ембарго буде знято з Ірану протягом п’яти років, поставки озброєнь можливі і раніше, але тільки з дозволу РБ ООН. Угода в первісному вигляді не прожила і трьох років: у травні 2018 року США оголосили про односторонній вихід з неї і відновленні жорстких санкцій проти Тегерана.

Поділитись