Індія планує приватизацію більше половини державних банків

Індія планує приватизацію більше половини державних банків

Уряд Індії розробляє план реформи банківської системи з приватизацією більше половини з 12 держбанків країни.

Про це в середу повідомила газета «Економік таймс» з посиланням на джерела в міністерстві фінансів країни.

«Одна з цілей реформ полягає в скороченні числа державних банківських структур в Індії з нинішніх 12 до 4-5, – цитує видання слова джерела. – На першому етапі планується продаж контрольних пакетів акцій державних Банку Індії, Індійського закордонного банку, Банку Махараштри, Пенджабу і Сінда, а також ряду інших».

Одним з ініціаторів таких заходів виступив Резервний банк Індії (Центробанк). Після завершення розробки плану реформування банківської системи міністерство фінансів представить його на затвердження кабінету міністрів.

У той же час Мінфін не коментує майбутню приватизацію держбанків.

У 2019 році з метою укрупнення активів уряд здійснив злиття десяти держбанків в чотири. Зараз Мінфін відмовився від подальшого об’єднання держбанків і прийняв рішення про приватизацію більшості з них.

Як вважають в фінансовому відомстві, це допоможе уряду отримати додаткові кошти, гостро необхідні в період падіння економічного зростання в країні через пандемію коронавируса.

Крім цього, гроші від приватизації банків будуть потрібні для врегулювання критичної ситуації з несплатою банківських кредитів позичальниками, сума яких склала 9,3 трлн рупій ($ 124 млрд). Це становить понад 9% сукупних активів індійських держбанків за станом на кінець 2019 року.

Поділитись