Brexit на межі: у Джонсона залишився останній шанс

Brexit на межі: у Джонсона залишився останній шанс

Британському парламенту вдалося зруйнувати плани прем’єра Бориса Джонсона про Brexit без угоди.

У разі зриву переговорів з ЄС процедура буде знову відкладена – ще на три місяці. Ситуація вимагає згоди уряду і парламенту країни, але сьогодні воно здається недосяжним. Що ще може зробити Джонсон і втрутиться в процес королева, розповідає «Газета.Ru».

Плани прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона здійснити Brexit у що б то не стало – з угодою або без – зірвані. Британський парламент прийняв закон, згідно з яким Лондон повинен буде попросити про чергову відстрочку виходу з Євросоюзу в разі, якщо до 19 жовтня не вдасться домовитися про умови угоди. 9 вересня цей документ був підписаний королевою Єлизаветою II.

Останнім шансом на домовленість про угоду стане засідання Європейської ради 18 жовтня. Якщо переговори і в цей раз закінчаться невдачею, Джонсону доведеться просити Євросоюз про тримісячне продовження «підвішеного» процесу – до 31 січня 2020 року.

Раніше прем’єр-міністр всіма силами намагався запобігти такому розвитку подій і вивести Brexit на фінішну пряму. В кінці серпня британський уряд на чолі з Джонсоном попросило королеву призупинити роботу парламенту більш ніж на місяць – з 9 вересня по 14 жовтня. Єлизавета II цю ініціативу схвалила.

Особисто королева вплинути на вихід країни з ЄС може лише теоретично, шансів на це майже немає. Незважаючи на наявність у неї «сплячих» повноважень, їх використання йде в розріз з звичаями і традиціями британської політики.

“Королева візує будь-який документ, який їй надають прем’єр-міністр і уряд. Особисто вона не може ні відстрочити, ні скасувати Brexit”, – зазначає доцент кафедри європейського права МДІМВ Микола Топорнін.

Роль королеви в цьому процесі виявляється суто символічною – повноваження знаходяться в руках уряду, фактично грає роль «аватара» королівської влади. Правда, самостійно вирішити долю Brexit уряд все-таки не може.

Фото gettyimages.

Поділитись