Берлін, Вашингтон, Лондон і Париж вважають, що військове втручання не принесе мир в Сирії

Берлін, Вашингтон, Лондон і Париж вважають, що військове втручання не принесе мир в Сирії

Німеччина, Великобританія, США і Франція вважають, що військове рішення не принесе мир в Сирії, і готові допомагати у відновленні зруйнованої інфраструктури країни тільки в разі запуску “гідного довіри” політичного процесу.

Про це йдеться в спільній заяві урядів чотирьох країн з нагоди дев’ятирічної річниці початку антиурядових виступів в Сирії.

“Військове рішення, якого сподівається досягти сирійський режим за підтримки Росії і Ірану, не принесе миру. Ми підкреслюємо нашу активну підтримку Женевського процесу під егідою ООН, а також резолюції Ради Безпеки ООН 2254”, – наголошується в заяві.

“Ми розглянемо будь-яку підтримку в області відновлення тільки тоді, коли буде запущений незворотний, гідний довіри, серйозний і справжній політичний процес”, – йдеться в документі. На думку урядів чотирьох країн, без такого процесу підтримка у відновленні Сирії зміцнила б позиції влади в Дамаску і посилила б корупцію.

Берлін, Вашингтон, Париж і Лондон підкреслили прихильність продовженню боротьби проти терористичного угрупування “Ісламська держава”. “Ми рішуче боремося з тероризмом і знаходимося на передовій лінії цієї боротьби”, – стверджується в повідомленні. При цьому наголошується, що протидія терористам “не може виправдовувати серйозні порушення міжнародного гуманітарного права і насильство”.

Як підкреслюється в заяві, “безвідповідальне військовий наступ” сирійської армії в Ідлібі “лише приносить страждання і викликає гуманітарну кризу”. Уряду чотирьох країн закликали Дамаск і підтримують його боку забезпечити допуск допомоги для всіх, хто її потребує сирійців.

У документі також наголошується намір “притягнути до відповідальності режим [президента Сирії Башара] Асада за скоєні злочини”.

Поділитись