Арбітраж в Гаазі відмовився виносити рішення по Криму в розгляді позову України до Росії

Арбітраж в Гаазі відмовився виносити рішення по Криму в розгляді позову України до Росії

Міжнародний арбітраж, створений за посередництва Постійної палати третейського суду в Гаазі, відмовився виносити рішення щодо суверенітету Криму в розгляді між РФ і Україною.

Про це свідчать документи, опубліковані арбітражем. У них зазначається, що арбітраж не має юрисдикції розгляду по суті в тій частині, де “в обов’язковому порядку потрібно рішення … по суверенітету однієї зі сторін над Кримом”. “В результаті арбітраж не може прийняти рішення щодо будь-якої вимоги України, яке ґрунтується на твердженні, що Україна володіє суверенітетом над Кримом”, – йдеться в документі.

Як стверджується, дана позиція “впливає на багато, але не на всі вимоги”, висунуті Україною в рамках розгляду. З урахуванням цього Києву пропонується до 20 листопада надати відредаговану версію своїх вимог, після чого у Москви буде час до 20 серпня 2021 року на підготовку відповіді.

Україна ініціювала даний спір з Росією 16 вересня 2016 року. На думку української сторони, Росія порушує суверенні права України на користування морськими акваторіями і континентальним шельфом в прилеглих до Криму морських зонах (тобто в Чорному і Азовському морях, а також Керченській протоці), включаючи права на природні ресурси. Київ вимагає від Москви припинити порушення прав і компенсувати завдані збитки. Російська сторона ці звинувачення відкидає.

У повному обсязі меморандум був переданий Києвом міжнародному арбітражу 19 лютого 2018 року. У травні 2018 року Росія подала попередні заперечення, в яких підкреслювалося, що арбітраж не володіє необхідною юрисдикцією у даній справі. Рішення саме з цього питання опубліковано судом. У ньому також говориться, що заперечення РФ, що арбітраж не має юрисдикцію по розгляду вимог України, що стосуються діяльності в Азовському морі і Керченській протоці, носять не повністю попередній характер і будуть розглянуті в ході розгляду по суті. Інші заперечення РФ, що стосуються юрисдикції, відхиляються.

Поділитись