Українська влада продали на аукціоні “Промінвестбанк”

Українська влада продали на аукціоні “Промінвестбанк”

Даних про покупця поки немає. ВЭБ.РФ вважає аукціон незаконним і має намір компенсувати свої втрати за рахунок активів України на території іноземних юрисдикцій.


«Україна завершила незаконну експропріацію інвестицій російського інвестора, остаточно порушила двосторонню угоду про захист капіталовкладень, продемонструвала світовій спільноті небажання дотримуватися норм міжнародного права», – йдеться в повідомленні ВЭБ.РФ.

Відзначається, що Україна проігнорувала рішення незалежного трибуналу в Стокгольмі і «чітко продемонструвала, чому не можна інвестувати в країну, де відсутній незалежний суд, повага і захист прав власності».

«Ми докладемо всі законні зусилля до компенсації наших втрат за рахунок активів України на території іноземних юрисдикцій», – додається в тексті.

Аукціон пройшов 4 березня, банк був проданий за ціною 268,7 млн ​​гривень (близько $ 10,8 млн), уточнює агентство.

3 березня повідомлялося, що арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма підтвердив заборону на продаж акцій Промінвестбанку. У 2019 держкорпорація звернулася в Стокгольмський арбітраж з проханням прийняти забезпечувальні заходи для запобігання примусового продажу Промінвестбанку з аукціону. Тоді арбітраж став на бік ВЭБ.РФ.

У вересні 2018 року апеляційний суд Києва наклав арешт на акції ряду українських «дочок» російських банків за участю держави. Йдеться про ВТБ, Промінвестбанк і Сбербанк.

Арешти були накладені за клопотанням компаній Ігоря Коломойського і його партнерів про стягнення коштів з Росії в особі російського Мін’юсту в якості компенсації за нерухоме майно, втрачене в результаті анексії Криму Росією.

Поділитись