У “Нафтогазі” підрахували збитки від анексії Криму

У “Нафтогазі” підрахували збитки від анексії Криму

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз” та шість інших компаній, які входять до цієї групи, відповіли на зустрічну заяву РФ стосовно розміру компенсації збитків у межах арбітражного провадження при Постійній палаті третейського суду в Гаазі.

Про це повідомляє пресслужба НАК.

Окрім цього, “Нафтогаз” додатково обґрунтував свою заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих незаконною експропріацією кримських активів “Нафтогазу” у 2014 році. За попередньою інформацією, розмір завданих збитків з урахуванням відсотків оцінюється приблизно у 8 мільярдів доларів.

До слова, у жовтні 2016 року “Нафтогаз” ініціював арбітражне провадження проти РФ на підставі Угоди між українським Кабміном та Урядом РФ “Про заохочення та взаємний захист інвестицій” (українсько-російська інвестиційна угода). А саме, “Нафтогаз” попросив арбітражний трибунал зобов’язати Росію виплатити компенсацію за незаконну експропріацію стратегічно важливих енергетичних активів “Нафтогазу”, що стали однією з основних цілей РФ під час анексії Криму 2014 року.

Після чого у лютому 2019 року трибунал ухвалив рішення на користь “Нафтогазу”. Трибунал визнав свою юрисдикцію на розгляд справи та визнав, що РФ незаконно експропріювала активи “Нафтогазу”. Отже, поточна, друга, стадія арбітражного провадження стосується лише визначення розміру компенсації втрат “Нафтогазу”.

Саме арбітражне провадження було ініційовано «Нафтогазом» ще в 2016 році. Усні слухання відбудуться в травні 2020 року в Гаазі. А остаточне рішення по сумі компенсації очікується до середини 2021 року.

Поділитись