Литва програла в суді суперечку з “Газпромом” на 1,4 мільярда євро

Литва програла в суді суперечку з “Газпромом” на 1,4 мільярда євро

Литва остаточно програла в суді суперечку (тривала майже вісім років) з “Газпромом” про відшкодування 1,4 млрд євро, які Литва вважає переплатою за поставки російського газу в 2004-2012 роках.

Верховний суд Швеції відхилив прохання Литви переглянути рішення Апеляційного суду Швеції, відповідно до якого Литва не отримає 1,4 млрд євро за нібито переплату за російський газ. “Суд не наводить мотиви свого рішення”, – пояснили в Міненерго Литви, повідомляє “Інтерфакс”.

Розгляд справи в Стокгольмському арбітражі і шведських судах обійшлося Литві в 10,5 млн євро. На оплату адвокатських послуг в 2012-2016 рр. витрачено 9,5 млн євро, ще 950 тисяч євро витрачено на адвокатів в 2016-2019 рр.

Литву в суперечці з “Газпромом” представляла американська Shearman & Sterling, а також литовські адвокати з Lawin і Tark Grunte Sutkiene.

Стокгольмський арбітраж в червні 2016 року не побачив провини “Газпрому”, однак визнав, що російська компанія, поставляючи газ в Литву і керуючи акціями компанії Lietuvos dujos, викликала конфлікт інтересів.

Литва оскаржила рішення Стокгольмського арбітражу в Апеляційному суді Швеції, але в липні 2019 року суд відмовився змінити рішення арбітражу. Після цього Литва подала скаргу в Верховний суд Швеції.

Поділитись