Американські F-15 і F-16 отримають лазерну зброю “промені смерті”

Американські F-15 і F-16 отримають лазерну зброю “промені смерті”

Винищувачі четвертого покоління F-15E, F-15C, F-15EX Eagle і F-16 Fighting Falcon Військово-повітряних сил (ВПС) США, а також, можливо, штурмовик A-10C Warthog, отримають «промені смерті» – систему лазерної зброї Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD), пише Popular Mechanics.

«ВПС США припускають розмістити системи лазерної зброї на винищувачах до середини 2020-х років. Служба робить ставку на лазерну систему SHiELD оборонного підрядника [Lockheed Martin] – лазер, який захистить винищувачі від ракет, що наближаються», – пише видання.

Згідно Popular Mechanics, встановлений на фюзеляжі або крилі винищувача лазер зможе «збивати» ворожі ракети класу «повітря-повітря» і «земля-повітря». Видання зазначає, що дана зброя стане першою в світі активною системою протиракетної оборони (ПРО), встановленої на винищувачі.

Popular Mechanics пише, що потужність лазера, керованого з використанням систем штучного інтелекту (ІІ), оцінюється в десятки кіловат, а основною складністю при його використанні можуть стати «атмосферні ефекти», зокрема, задимленість і висока вологість повітря.

У вересні американська військово-промислова корпорація Lockheed Martin опублікувала ролик, в якому винищувач F-16 Fighting Falcon був показаний з тактичної бортовий лазерною системою Tactical Airborne Laser Weapon System (TALWS). Тоді ж в The Aviationist відзначили, що показана на відео лазерна установка створена, ймовірно, в рамках програми SHiELD.

Поділитись