Українку Магучіх номінували на особливу премію за підсумками ЧС

Українку Магучіх номінували на особливу премію за підсумками ЧС

Мова про премію Fair Play Awards.


Чемпіонат світу – 2022 з легкої атлетики завершився, а цікаві новини про турнір все ще приходять. Так, World Athletics оголосила номінантів на премію Fair Play за підсумками ЧС у США. До кандидатів на її отримання потрапили українські спортсмени Ярослава Магучіх та Андрій Проценко.

Премію Fair Play Awards було створено World Athletics спільно з Міжнародним комітетом чесної гри (CIFP). Вручається нагорода із 2003 року після кожного чемпіонату світу. Спершу премію отримували легкоатлети, які вже завершили кар’єру, які зробили великий внесок у комунікацію між спортсменами у всьому світі або відповідали духу Fair Play: британець Джонатан Едвардс, намібієць Френкі Фредерікс, німкеня Хайке Дрекслер, американець Майк Пауелл, німець Ларс.

У 2013 році премію було вручено радянському спортсмену Ігорю Тер-Ованесяну. Так World Athletics вирішила відзначити заслуги стрибуна. Причому не так на спортивній арені, як на, так скажемо, політичній.

“Він прославився своєю дружбою з американськими спортсменами та іншими спортсменами з усього світу, продемонструвавши здатність спорту долати політичні розбіжності”, – писали у World Athletics.

В останні роки нагороди стали вручатися спортсменам, які діють, безпосередньо за епізоди, що відбулися на чемпіонатах світу. Після ЧС-2017 нагороду здобула іспанка Рут Бейтья, яка після кваліфікації підійшла втішити італійку Олесію Трост. У представниці Італії незадовго до чемпіонату світу померли мама і тренер, а непотрапляння у фінал добило спортсменку, і вона розплакалася.

2019 року премію завоював Браїма Дабо з Гвінеї-Бісау. У забігу на 5000 метрів Дабо пожертвував своїм результатом, щоб допомогти супернику Джонатану Басбі з Аруби, якому погано стало, дістатися фінішу. Цікаво, що серед номінантів була також американка Сенді Морріс, яка після поразки у фіналі від російської стрибуні з жердиною Анжеліки Сидорової підійшла привітати росіянку з перемогою.

«Ярослава Магучіх та Андрій Проценко продемонстрували неймовірну силу та стійкість, зумівши здобути срібло та бронзу відповідно, незважаючи на величезні труднощі, з якими вони стикаються через поточну ситуацію в Україні», – йдеться в офіційній заяві.

Поділитись