Зеленський запропонував Раді допустити в Україну іноземні війська на навчання

Зеленський запропонував Раді допустити в Україну іноземні війська на навчання

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній раді законопроект про допуск іноземних військ до країни у 2022 році для участі у міжнародних навчаннях, повідомляється на сайті парламенту у понеділок.


Згідно з українським законодавством, на території країни забороняється функціонування будь-яких військових формувань, які не передбачені законом. Також в Україні не допускається розміщення іноземних військових баз, тому іноземні війська щоразу допускаються на територію країни спеціальним законом за поданням президента.

Тексту законопроекту на сайті Ради ще немає, він називається “проектом закону про схвалення рішення президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України в 2022 році для участі в багатонаціональних навчаннях”.

Наприкінці січня 2020 року парламент України ухвалив закон, що дозволяє допуск іноземних військ на територію країни для участі в навчаннях у 2021 році. Пізніше його підписав президент Зеленський. Згідно із законом, всього на території України у 2021 році планували провести вісім багатонаціональних навчань та залучити до участі у них близько 21 тисячі українських військових та близько 11 тисяч іноземних.

Зокрема, йшлося про багатонаціональні навчання з підготовки підрозділів збройних сил, українсько-американські навчання Rapid Trident-2021, Sea Breeze-2021, українсько-румунські навчання Riverine-2021, українсько-польські навчання “Три мечі-2021”, українські навчань Warrior Watcher-2021 та інших. Більшість цих навчань уже пройшли.

Поділитись