Заарештований у Чехії на запит Києва росіянин попросив допомоги у Росії

Заарештований у Чехії на запит Києва росіянин попросив допомоги у Росії

Росіянин Олександр Франчетті, заарештований у Чехії на підставі виданого Україною міжнародного ордера, має проблеми зі здоров’ям.

Про це ЗМІ розповіла його громадянська дружина Світлана. За її словами, у чоловіка спостерігаються проблеми із серцем та зором. Вона передала журналістам звернення заарештованого до влади Росії.

«Цією заявою я хочу звернути увагу на цю ситуацію міжнародних правових організацій. А ще попросити керівництво нашої країни, Російської Федерації, щоб вони знайшли необхідні конструктивні слова для Чеської Республіки, на які вона відреагує, почне негайне розслідування цієї фальсифікації та звільнить мене з незаконного ув’язнення», – наголосив Франчетті у своєму посланні.

Він уточнив, що чеська прокуратура передала йому повідомлення про підозру від української сторони.

«Складається враження, що цей документ був створений підлітком, який вирішив розіграти своїх друзів, які розумово не дозріли», — зазначив підозрюваний.

Дружина Франчетті розповіла, що за час арешту росіянин схуд на 12 кг, стан здоров’я серйозно погіршився, він перебував у попередньому стані.

Як повідомляється на сайті міністерства внутрішніх справ України, Франчетті оголошено у розшук за підозрою у скоєнні злочину за статтею 260 Кримінального кодексу (участь у незаконних збройних формуваннях).

Наприкінці вересня директор третього Європейського департаменту МЗС РФ Олег Тяпкін заявив, що Москва очікує від влади Чехії якнайшвидшого звільнення Франчетті. Росія також розраховує, що Прага не допустить політизації цієї справи на догоду Києву. Він підкреслив, що посольство Росії в Празі перебуває у щільному контакті з Франчетті, його чеським адвокатом та родичами.

Росіянина було затримано 12 вересня у празькому аеропорту на підставі міжнародного ордера на арешт, виданого Україною. Наступного дня глава МЗС Росії Сергій Лавров повідомив, що Чехія не поінформувала РФ про затримання росіянина та про пред’явлені йому звинувачення.

Поділитись