Німеччина та Франція мають намір пожвавити “нормандський формат”

Німеччина та Франція мають намір пожвавити “нормандський формат”

Німеччина та Франція мають намір пожвавити “нормандський формат” і зробити його знову ефективним.

Про це заявив у п’ятницю в Брюсселі канцлер Німеччини Олаф Шольц на спільній прес-конференції із президентом Франції Емманюелем Макроном за підсумками саміту ЄС.

“Члени Європейської ради єдині на думці – і ми [Німеччина та Франція] особливо: зрозуміло має бути, що той, хто порушить ці межі [України], має зважати на відповідну реакцію”, – сказав він. “З нашого боку ми наполягали на тому, що ми маємо намір зробити знову діяльним та ефективним той формат, який існує і з яким так пов’язані Німеччина та Франція, а саме “нормандський формат”, – зазначив Шольц, наголосивши на необхідності дотримання закладених у ньому принципів”. “Це ми обговорили із президентом [України Володимиром] Зеленським, а також з іншими [лідерами]”, – повідомив канцлер.

“Для нас усіх важливо, щоб не відбувалося зміщення кордонів у Європі, щоб була безпека для всіх. Цього можна досягти лише за поваги до цього принципу загальної безпеки”, – вважає Шольц.

Останнім часом на Заході та Україні все частіше звучать заяви про нібито можливе “вторгнення” Росії на українську територію. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав подібну інформацію порожнім і безпідставним нагнітанням напруженості, наголосивши, що Росія ні для кого не становить загрози. При цьому він не виключив можливості провокацій, щоб виправдати такі заяви, і попередив, що спроби силового вирішення проблеми на південному сході України матимуть найсерйозніші наслідки.

Нормандський формат існує з червня 2014 року. Тоді під час святкування 70-річчя з моменту висадки військ союзників у Нормандії лідери Росії, України, Франції та Німеччини вперше обговорили врегулювання конфлікту на Донбасі. З того часу відбулися п’ять зустрічей на найвищому рівні, остання – 9 грудня 2019 року в Парижі.

Поділитись