Японія заявила про намір зберегти частки у газовому проекті РФ

Японія заявила про намір зберегти частки у газовому проекті РФ

Японія має намір зберегти частки японських компаній у проекті «Сахалін-1», заявив міністр економіки, торгівлі та промисловості Коїті Хагіуда, коментуючи указ президента Росії путіна про заборону на угоди з частками, що належать недружнім країнам, у тому числі в проекті «Сахалін-1».

«Нам відомо про указ російського президента. Ми розуміємо, що до кінця року операції з акціями та іншими активами «Сахалін-1» стануть неможливими. В даний час ми уточнюємо деталі, тому я хотів би утриматися від коментарів. Але для нашої країни, яка на 90% залежить від близькосхідної нафти, Сахалін-1 є важливим джерелом поставок за межами Близького Сходу. Змін у нашій позиції щодо збереження часток наших компаній немає. У будь-якому випадку держава та бізнес діятимуть разом у питанні забезпечення стабільного постачання енергії», – сказав міністр на прес-конференції.

Він додав, що “(мова про те, що) компанії “Сахаліна-1″ не повинні продавати свої частки третім країнам або третім компаніям, що стосується нас, то ми продовжуємо слідувати колишнім курсом і в ситуації жодних змін немає”.

Раніше путін підписав указ про застосування спеціальних економічних заходів у сферах фінансів та ПЕК через недружні дії країн та організацій.

Зокрема, закон забороняє здійснювати до 31 грудня 2022 року низку угод щодо участі іноземців із недружніх країн у російських компаніях. Обмеження поширюється операції з цінними паперами, складовими статутні капітали таких організацій, і навіть правами і обов’язками, частками, договорами, виходячи з яких у Росії реалізуються інвестпроекти.

Так, під заборону підпадають у тому числі угоди з акціями стратегічних для Росії компаній та російських банків, а також із частками, правами та обов’язками у нафтогазовому проекті «Сахалін-1».

Поділитись