Відносини між Китаєм та США покращуються на тлі війни в Ізраїлі

Відносини між Китаєм та США покращуються на тлі війни в Ізраїлі

14 жовтня член Політбюро ЦК КПК і міністр закордонних справ Ван Ї провів телефонну розмову з держсекретарем США Блінкеном.

Про це повідомляє пресслужба МЗС КНР.

Зазначається, що метою розмови було представлення позицію США щодо поточного палестино-ізраїльського конфлікту.

«Ван Ї заявив, що палестино-ізраїльський конфлікт продовжує загострюватися і ризикує вийти з-під контролю. Китай виступає проти всіх дій, які завдають шкоди цивільному населенню, і засуджує будь-які дії, які порушують міжнародне право. Китай вважає, що захист власної безпеки не може відбуватися за рахунок шкоди невинним цивільним особам. Немає виходу військовими засобами, і використання насильства за насильство лише створить порочне коло», – йдеться у повідомленні.

Також міністр додав, що першочерговим завданням є якнайшвидше припинення вогню та охолодження ситуації, щоб уникнути загострення гуманітарної катастрофи.

Китай вважає, що основний шлях вирішення палестинського питання полягає в реалізації «рішення про дві держави», створенні незалежної палестинської держави та реалізації мирного співіснування між Палестиною та Ізраїлем.

«Без примирення між арабськими та ізраїльськими народами не буде миру на Близькому Сході», – зазначив міністр.

Ван Ї сказав, що великі країни повинні дотримуватися об’єктивності та справедливості, зберігати спокій та стриманість і брати на себе провідну роль у дотриманні міжнародного права при вирішенні міжнародних та регіональних конфліктах.

Також у повідомленні зазначається, що Сполучені Штати підтримують «рішення двох держав» для вирішення палестино-ізраїльської проблеми, підтримують роль ООН у полегшенні ситуації та наданні гуманітарної допомоги, а також готові зміцнювати зв’язок і координацію з Китаєм.

Також сторони коротко обмінялися думками щодо китайсько-американських відносин.

Поділитись