Витрати Євросоюзу на купівлю газу зросли втричі

Витрати Євросоюзу на купівлю газу зросли втричі

Витрати країн Європейського союзу на придбання зрідженого та трубопровідного газу в решті світу минулого року зросли в 3,3 рази — до 208 мільярдів євро, випливає з розрахунків на основі даних Євростату.

За інформацією статистичного відомства, ЄС у 2022 році в основному закуповував газ у 27 державах і витратив на нього 208 мільярдів євро проти 62,5 мільярда у 2021 році. Вперше за кілька років більша частина витрат припала на скраплений природний газ (ЗПГ), а не на постачання трубопроводами — 109,4 та 98,6 мільярда євро відповідно.

Найбільшим постачальником ЗПГ до європейських країн минулого року стали США: витрати на американські постачання зросли в сім разів — до 48,4 мільярда євро. За російське блакитне паливо країни ЄС заплатили за підсумками минулого року рекордні 47,6 мільярда євро, з яких 16,2 мільярда припали на ЗПГ.

Через високі ціни на енергоносії європейські компанії змушені переносити свої виробництва на територію США. Такий стан справ дозволив американцям стати головними бенефіціарами енергетичної кризи у Європі.

Поділитись