Видобуток газу в Росії впав

Видобуток газу в Росії впав

У перші чотири місяці 2023 видобуток газу в Росії скоротився на 10,15 відсотка в річному вираженні, до 235 мільярдів кубометрів.

Минулого місяця виробництво знизилося на 10,3 відсотка, порівняно з аналогічним періодом 2022 року, склавши 55 мільярдів кубометрів. Про це повідомляє «Комерсант» із посиланням на джерела, знайомі зі статистикою.

Видобуток «Газпрому» впав із січня до квітня майже на чверть. За цей період виробництво знизилося до 150,9 мільярда кубометрів (з урахуванням газу, спаленого у смолоскипах). Спад обумовлений значним скороченням експорту до Євросоюзу: зараз постачання у відносно невеликих обсягах іде лише через Україну та газопровід «Турецький потік».

Експерт Центру вивчення енергетичної політики НДУ ВШЕ Віталій Єрмаков зазначив, що виробництво “Газпрому” продовжує залишатися диспропорційно низьким. “Компанія змушена нести весь тягар регулювання російського газового балансу, консервуючи свердловини на своїх родовищах в умовах різкого скорочення експортного попиту на російський газ в Європі”, – пояснив він. На цьому тлі компанія хоче підняти ціни для комерційних підприємств усередині країни, щоб компенсувати доходи, що випадають, писав раніше «Комерсант».

Поділитись