Росія втрачає на санкціях 500 мільйонів доларів на день

Росія втрачає на санкціях 500 мільйонів доларів на день

Річка енергетичних наддоходів, яка текла в Росію весь 2022 рік, забезпечуючи бюджет грошима на армію, а бізнес – валютою на імпорт товарів обміліла більш ніж удвічі.

Порівняно з рівнями перед початком вторгнення в Україну доходи російської економіки від експорту нафти і газу зменшилися на $500 млн. на день, підрахували аналітики Deutsche Bank.

Приплив виручки від нафти, яка становила $500-600 млн щодня, впала до $300 млн на день разом із цінами на російський сорт Urals, який нафтовики продають зі знижками понад 40% до Brent.

Ще значно впали газові доходи економіки. Фізичний обсяг постачань до Європи – на колись найбільший ринок збуту «Газпрому» – минулого року опустився до мінімуму з кінця 1980-х: з 2,5 млрд кубометрів на тиждень залишилося лише 500 млн.

Як підсумок на експорті газу Росія заробляє $50 млн на день проти $300 млн у середньому за період із серпня 2021 року до серпня 2022 року, випливає з підрахунків Deutsche Bank.

“Епоха наддоходів на нафтовому та газовому ринку для Росії закінчена”, – говорить Яніс Клюге, економіст German Institute for International and Security Affairs. Це створює загрози для бюджету, який торік отримав 3,3 трильйона рублів дефіциту, а на цей – зверстаний із «діркою» у 3 трлн рублів.

На початку 2023 року, за даними Мінфіну, нафтогазові доходи скарбниці просіли на 47% рік до року, ненафтогазові – на 28%, а місячний дефіцит – майже 1,8 трильйона рублів – став рекордним для січня за останні 25 років.

Поділитись