Вучич заявив про закордонних спонсорів протестів у Сербії

Вучич заявив про закордонних спонсорів протестів у Сербії

Президент Сербії Олександр Вучич заявив, що масові екологічні протести в країні спонсоруються організаціями з-за кордону на користь його політичних супротивників.

Вучич визнав, що серед протестувальників є й люди, які щиро стурбовані екологією. Він заявив, що прийняті владою вимоги демонстрантів – «недостатня причина для них піти з вулиці». За його словами, протестами «керують політики, які, звичайно, виборюють майбутні вибори, що легітимно».

«Але нелегітимно говорити мені, що ви більше любите цю країну, ніж я, до того ж вам платять з-за кордону, а я ні динара не отримав звідти. Ні від фонду Маршалла, ні від австрійських компаній, ні від когось ще», – наводить його слова ЗМІ.

У Сербії у суботу відбуваються масові акції протесту, під час яких екоактивісти блокують автотраси. Вони виступають проти проектів законів, які, на їхню думку, дозволять австралійсько-британському концерну Rio Tinto розпочати видобуток літію у країні. Влада відкликала для доопрацювання законопроект про експропріацію і запропонувала поправки до закону про референдум, після чого парламент ухвалив поправки.

Вучич також прокоментував невдоволення сусідів, насамперед Хорватії, озброєнням Сербії: «Їм дозволено озброюватись, бо вони в НАТО. А ми – волелюбна та військово-нейтральна держава – не можемо захищатися?». Він наголосив, що сусідні країни «купують зброю для нападу», а Сербія – «оборонні озброєння». Так, Хорватія купує бронеавтомобілі Patria AMV та БМП M2 Bradley, винищувачі Rafale.

“І їм заважає, що ми закуповуємо європейські та російські вертольоти, ПЗРК “Панцир-С1″, який може лише захищати територію Сербії, не може служити для нападу”, – сказав Вучич.

Наприкінці грудня Вучич заявив, що Белград закуповує у Москви переважно оборонні озброєння, а також розглядає можливість придбання нової авіатехніки та систем ППО.

Поділитись