Війна поступово перетворює Ємен в пустелю

Війна поступово перетворює Ємен в пустелю

Ємену, охопленому багаторічною громадянською війною, незабаром загрожує перетворення на пустелю.

Через брак палива і різкого зростання попиту на дрова місцеві ліси знищуються з катастрофічною швидкістю.

Конфлікт між урядовими військами за підтримки коаліційних сил арабських держав під керівництвом Саудівської Аравії і шиїтськими повстанцями триває шостий рік, за цей час в країні загинули майже 6,5 тис. Мирних жителів.

Війна привела до гуманітарної кризи – близько 2 млн єменців голодують.

Ситуацію ускладнила морська блокада, встановлена ​​коаліцією. Вона повинна була запобігти потраплянню зброї в руки повстанців, проте в країну також перестали надходити продовольство і паливо.

Сільське господарство і будівельна сфера знищені. Багато єменці подалися в лісоруби, щоб хоч якось вижити і прогодувати сім’ї, – в умовах браку палива попит на деревину різко зріс.

Забезпечення паливом закладів громадського харчування і булочних в одній тільки Сані – столиці країни – обертається вирубкою близько 886 тис. Дерев щорічно. Такі дані наводить керівник відділу біорізноманіття та природних заповідників управління з охорони навколишнього середовища Ємену Абдулла Абул-Футух.

За останні три роки на півночі країни було вирубано близько 5 млн дерев. Ліси в країні в основному знаходяться в приватній власності. Раніше біднякам дозволяли ходити за дровами безкоштовно за умови, що вони збирають тільки гілки, а стовбури залишають, щоб дерево могло відновитися. Тепер дерева викорчовують з корінням.

В Аль-Махве, одному з найбільш родючих регіонів Ємену, на межі зникнення перебуває кілька видів акації, кедр і ялина.

Поділитись