Відступ ЗСУ з Авдіївки «був панічним і дезорганізованим» – Washington Post

Відступ ЗСУ з Авдіївки «був панічним і дезорганізованим» – Washington Post

Washington Post називає втрату Авдіївки «нищівною поразкою для України». І пише з посиланням на українських військових, що відступ звідти «був панічним і дезорганізованим», з десятками людей, кинутими в місті.

Судячи з розповідей бійців 3-ї штурмової бригади, чиї позивні наводить видання, багато хто евакуювався на свій страх і ризик, тому що наказ про залишення міста прийшов надто пізно, і виходити під масованим вогнем противника.

Боєць із позивним «Мейджором» (21 рік) заявив, що в ході відступу свого підрозділу він став його командиром, оскільки «було поранено так багато військових, що не залишилося нікого старшого».

Коли його група повністю покинула місто, він побачив, як по сусідній колоні було завдано сильного удару.

«На наших очах цю колону було знищено артилерією. Люди мого віку, від 20 до 30», – повідомив Мейджор.

«Це була дорога смерті, остання з Авдіївки», – додав військовий.

Боєць із позивним «Кавказець» повідомив, що «три чверті росіян, з якими вони билися, мали гідну військову підготовку». І лише трохи більше половини його солдатів мали бойовий досвід.

«Я вважаю, що наказ (на відхід – Ред.) мали віддати раніше. Навіть п’ять годин тому мали б значення», – заявив «Кавказець».

Військовий на прізвисько «Швед» розповів, що в його машину під час евакуації врізався У , але всі вижили. Особисто він відбувся струсом мозку. Інший боєць – «Бандит» – повідомив, що його підрозділ вирішив відходити, і як тільки вони вийшли з позиції, її накрило снарядами з білим фосфором.

Ще один український боєць розповів, що його підрозділ зустрів солдатів, що заблукали, з іншої бригади. Вони не мали зв’язку з командиром і не знали, що віддано наказ про відступ.

Washington Post вважає, що проблема утримання Авдіївки була в найкращій озброєності росіян. На думку авторів статті, чисельність українських військ «набагато перевищує росіян», але ЗСУ «чекають на постачання західної зброї».

Поділитись