В Україні запропонували переглянути умови Будапеського меморандуму

В Україні запропонували переглянути умови Будапеського меморандуму

Умови України щодо можливих переговорів про її нейтральний статус слід висувати тільки в пакеті.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» заявив екс-глава СБУ генерал Ігор Смешко. На його думку, пакет повинен включати як мінімум три вимоги.

У цьому пакеті — теоретично — обмін нашого нейтрального статусу, по-перше, на відновлення кордонів України 1991 року — Крим, Донбас і весь державний кордон України має бути передано на суверенний захист України, — заявив генерал.

Другою вимогою, на думку Смешка, має стати нова угода на додаток до Будапеського меморандуму.

Росія та інші ядерні гаранти роблять додаткову умову, де прописують, що якщо повториться ситуація з будь-якою спробою політичного, економічного, військового, не лише ядерного тиску, то настає а, б, в… — наголосив він.

Смешко вважає, що до цієї угоди також має приєднатися НАТО як додатковий гарант безпеки.

Третя умова за версією генерала: навіть за наявності нейтрального статусу Україна повинна мати двосторонні угоди з тими країнами, які готові йти на співпрацю з державою.

Загалом генерал вважає, що Україна повинна мати «проактивну економічну політику», займатися будівництвом армії та «атакувати» дипломатію.

Минулого тижня Міністерство закордонних справ Росії опублікувало проекти угод з безпеки з НАТО, зокрема з США. Згідно з документами, Москва пропонує Альянсу взяти на себе зобов’язання виключити подальше розширення на схід та приєднання до блоку України, а також інших країн колишнього СРСР. Росія також пропонує закріпити у договорі принцип неможливості розв’язання ядерної війни.

Поділитись