В Україні пригрозили Будапешту через підтримку угорців в Закарпатті

В Україні пригрозили Будапешту через підтримку угорців в Закарпатті

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пообіцяв жорстко відповісти Угорщини, якщо її влада продовжить «переходити червоні лінії» в рамках підтримки своїх співвітчизників в Закарпатті, передає УНІАН.

За його словами, етнічні угорці в регіоні є перш за все громадянами України. Підтримку Будапешта він назвав допустимої лише в тому випадку, якщо вона не зазіхає на політичну цілісність держави. «Як тільки ви зайшли за червону лінію, повинні бути готові, що ми відразу виштовхали вас назад. І зробимо це жорстко і рішуче», – пригрозив Кулеба.

Він додав, що ситуація в Закарпатті могла б обстоять набагато гірше, якби Київ не припиняв спроби Угорщини проводити паспортизацію його жителів. Міністр закликав українську владу працювати на запобігання закордонного втручання і жорстко реагувати на будь-які провокації.

Відносини між Україною та Угорщиною загострилися на тлі місцевих виборів на Закарпатті. 26 жовтня українська сторона заборонила в’їзд двом високопоставленим угорським чиновникам через агітацію в регіоні. Офіційно їх імена не називалися.

У 2019 між Україною та Угорщиною розгорівся скандал. У мережі з’явилося відео з угорського консульства в Закарпатті, на якому консул роздавав місцевим жителям паспорти і приводив їх до присяги на вірність Угорщині. Пізніше з’ясувалося, що це були не паспорта, а пакет документів для отримання громадянства. Україна вислала дипломата з країни; Угорщина відповіла дзеркально.

Поділитись