В Україні планують створити систему попередження про рейдерство

В Україні планують створити систему попередження про рейдерство

В Україні планують створити систему, яка буде попереджати громадян, що їх бізнес або майно переходять комусь іншому.

Про це на сторінці в Facebook розповів співзасновник Monobank Дмитро Дубілет, нещодавно призначений радником т.в.о. голови СБУ, пише agroportal. Дубілет пояснив, що така система – це одне з близько 20 напрямків боротьби з рейдерством в країні. За його словами, цю реформу можна розділити на три частини.

Спочатку планують надати громадянам і підприємцям можливість безкоштовно підписуватися на повідомлення про те, що їх нерухомість або бізнес змінює власника.

«Зараз подібний сервіс є, але він: а) платний; б) стосується тільки нерухомості, і то не всієї. Наша мета – зробити сервіс безкоштовним, що охоплює всі типи майна і доступним через різних провайдерів », – пояснює радник.

Наступний крок – навчитися сповіщати громадян про захоплення майна, навіть якщо вони не підписані на сервіс. Як уточнює підприємець, головна складність полягає в тому, що в Україні так і не був створений «нормальний реєстр з контактною інформацією громадян», – написав Дубілет.

Він зазначив, що коли-небудь ці реєстри з’являться, ну, а поки доводиться мислити нестандартно.

«Одна з ідей, яку ми опрацьовуємо, – інтегруватися з бюро кредитних історій, у яких є контактні дані більшості громадян», – додав розробник.

І третя частина системи – відправляти громадянам повідомлення не тільки про завершені угодах, а й про тих, які готуються.

«Якщо вашу квартиру або бізнес вже “віджали”, то процес повернення може бути довгим і виснажливим. Ми повинні зробити так, щоб ви отримали повідомлення про реєстраційному дії ще на етапі підготовки», – зазначає Дубілет.

Також планується дати можливість громадянам загальмувати таку угоду. Наприклад, шляхом спрощення процедур подання скарг в антирейдерську комісію при Мін’юсті.

Фото http://antiraider.ua/

Поділитись