В Алмати горить будівля міської прокуратури, повідомляють ЗМІ

В Алмати горить будівля міської прокуратури, повідомляють ЗМІ

Пожежа помічена у будівлі прокуратури в Алмати, передає кореспондент Sputnik Казахстан.

Раніше повідомлялося, що спалахнула районна філія правлячої в Казахстані партії Nur Otan. Як передавав кореспондент, протестувальники в Алмати увірвалися до будівлі акімату та підпалили його. Співробітники поліції покинули площу біля акімату.

У перші дні 2022 року жителі міст Жанаозен та Актау в Мангістауській області (нафтовидобувний регіон на заході Казахстану) вийшли на протести проти дворазового зростання цін на скраплений нафтовий газ. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв доручив сформувати урядову комісію для розгляду ситуації. Вона 4 січня повідомила, що готова виконати головну вимогу протестувальників та знизити ціни на газ.

Проте протести поширилися і інші міста. В Алмати – найбільшому місті країни – увечері 4 січня і в ніч на 5-те сталися зіткнення мітингувальників із силовиками, поліція застосувала газ та світлошумові гранати. Токаєв закликав людей виявити розсудливість і не піддаватися на провокації зсередини та ззовні. Він зазначив, що заклики атакувати службові приміщення цивільних та військових відомств є незаконними. За його словами, “влада не впаде”, але країні “потрібний не конфлікт, а взаємна довіра та діалог”.

Президент ввів у Мангістауській та Алматинській областях, а також в Алмати надзвичайний стан до 19 січня. Воно передбачає комендантську годину з 7.00 до 23.00, заборону масових заходів та страйків, заборону продавати зброю, боєприпаси та алкоголь, вилучення у людей зброї та боєприпасів, посилення охорони особливо важливих об’єктів. Обмежено в’їзд та виїзд з цих регіонів, наказано перевірки документів, огляди людей та транспорту. Вранці 5 січня Токаєв відправив у відставку уряд та заявив, що на кабміні лежить особлива вина за припущення протестної ситуації. Президент відзначив поступове виправлення ситуації в Алмати та Мангістауській області після введення режиму НП.

Поділитись