Урядова криза назріла в Італії

Урядова криза назріла в Італії

Загроза виходу з правлячої більшості одразу двох партій загрожує падінням уряду Маріо Драгі в Італії, пишуть ЗМІ.


Драги на день раніше виїхав із Мадрида, де брав участь у саміті НАТО. Це пояснюють радою міністрів, на якій мають бути розглянуті заходи щодо підтримки населення в умовах високих цін на електрику та газ. Проте Corriere della Sera не виключає, що за поверненням Драгі до Риму стоять тертя всередині правлячої коаліції та проблеми у відносинах із лідером «Руху «5 зірок», колишнім прем’єром Джузеппе Конте.

Конфлікт виник після того, як стало відомо, що Драгі просив засновника «Руху «5 зірок» Беппе Грілло «прибрати Конте», який виступав проти постачання зброї Києву. Тиждень тому з партії вийшов міністр закордонних справ Луїджі Ді Майо, відвівши у своє нове об’єднання «Разом заради майбутнього» понад 60 депутатів із «Руху». Сам Конте тим часом зустрівся із президентом Серджо Маттареллою. Конте заявив, що «Рух» поки що зберігає підтримку кабміну. Драгі повідомив, що незабаром зустрінеться з Конте, з яким він уже почав «проясняти те, що відбувається».

Крім того, розбіжності з кабміном є й у «Ліги», яка не погоджується з пропозиціями Демократичної партії щодо надання громадянства на підставі навчання в італійських школах, а також щодо вирішення використання марихуани з терапевтичною метою. «Ліга» також не підтримує спрямування нової партії зброї на Україну. Сам Драгі заявив, що його уряду “нічого не загрожує”.

1 червня на сайті МЗС Росії було опубліковано доповідь про порушення прав росіян за кордоном. У ньому зазначається, що в італійських ЗМІ ведеться антиросійська кампанія. У відомстві підкреслили, що подання інформації про події, що відбуваються у світі, «здійснюється виключно на основі західних або українських джерел».

Поділитись