Україна заявила про отримання доступу до справи MH17

Україна заявила про отримання доступу до справи MH17

Заступник міністра юстиції України Іван Ліщина заявив, що Київ зможе отримати доступ до матеріалів по катастрофі борту MH17, після того, як Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) приєднав до справи “Україна проти Росії” позов Нідерландів, пов’язаний з катастрофою малайзійського Boeing.


Як заявив Ліщина в своєму Facebook, Велика палата ЄСПЛ вирішила приєднати до справи Ukraine v. Russia re Eastern Ukraine no. 8019/16 скаргу Нідерландів за номером 28525/20, що стосується впав на сході України в 2014 році літака.
За його словами, для України плюс полягає в отриманні доступу до матеріалів кримінальної справи MH17 – раніше Києву в доступі відмовляли, посилаючись на таємницю слідства.

При цьому чиновник зазначив, що дане рішення може затягнути розгляд справи.

У липні цього року Страсбурзький суд офіційно повідомив Росію про подану Нідерландами проти неї скарзі про аварію малайзійського Boeing. МЗС Росії розцінив подачу скарги як ще один удар по російсько-нідерландським відносинам.
Нідерланди очолюють міжнародне розслідування авіакатастрофи.

Суд у справі про катастрофу рейсу MH17 почався в Нідерландах 9 березня 2020 року. По ньому проходять чотири фігуранта: Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко. Пулатова на суді представляє міжнародна група, що складається з двох голландських і одного російського адвоката. Решти підозрюваних судять заочно.

Поділитись