Україна заблокувала Європі найважливіший торговий шлях

Україна заблокувала Європі найважливіший торговий шлях

За тиждень на Дунаї вже три українські судна напоролося на «невідомий вибуховий пристрій».

Судна вибухають на російських мінах. На початку війни окупанти сипали мінами навколо Одеси безладно, частину з них течіями занесло до сусіднього Дунаю. Внаслідок цього ні сама Україна, ні Європа користуватися гирлом своєї великої річки більше не можуть.

Український лоцманський катер «Орлик», який минулого тижня підірвався на міні в гирлі Дунаю, не змогли підняти. Справа в тому, що плавучий кран, відправлений у вівторок для підйому судна, також був підірваний.

У військовому командуванні «Південь» ЗСУ підтвердили українським ЗМІ, що плавкран отримав пошкодження під час детонації «невідомого вибухового пристрою» у гирлі Бистрому – в одній із проток, що з’єднують найбільшу річку Європи з Чорним морем. Повідомляється, що екіпаж плавучого крана самостійно організував боротьбу за виживання.

«Орлик» став другим за рахунком допоміжним судном, яке гине в цьому районі. 28 липня у тому ж дунайському гирлі Бистрому під час зіткнення з міною підірвалося мале гідрографічне судно «Шляхович», яке проміряло глибини. За даними видання Ukrainian Shipping Magazine, «Шляхович» зазнав ушкоджень, ступінь яких належить з’ясувати рятувальникам. Наразі гідрографічне судно знаходиться на вході до Бистрого з боку Чорного моря.

Оскільки точне розташування мін, закладених окупантам, невідоме, то це стримує відновлення курсування українських суховантажів із зерном.

Поділитись