Україна направила ноту Польщі через календар з російським Кримом

Україна направила ноту Польщі через календар з російським Кримом

Посольство України в Польщі направило ноту польському міністерству закордонних справ через календар на 2021 рік, де Крим позначений як частина Росії, заявив в п’ятницю український посол Андрій Дещиця.


Раніше українські ЗМІ повідомили, що в релігійному календарі мусульман Польщі на 2021 рік під зображеннями мечетей в Сімферополі, Феодосії, Бахчисараї та Старому Криму розміщено напис про територіальну приналежність до РФ.

Як повідомив Дещиця, посольство спочатку звернулося в Релігійне об’єднання мусульман Польщі з проханням виправити напис в календарі. Об’єднання видалило написи в електронній версії календаря. Посольство направило ще один лист в релігійне об’єднання з проханням чітко вказати в календарі приналежність Криму до України.

“У зв’язку з тим, що відповіді немає, ми направили ноту в МЗС Польщі, виклавши свою позицію”, – цитує Дещицю агентство “Укрінформ”.

За його словами, МЗС Польщі висловив готовність приєднатися до з’ясування цієї ситуації, оскільки Релігійне об’єднання мусульман Польщі є організацією, яка фінансується польським державою.

Крим став російським регіоном після проведеного там в березні 2014 року референдуму, на якому переважна більшість виборців Республіки Крим і Севастополя висловилися за входження до складу Росії. Кримська влада провели референдум після держперевороту в Україні в лютому 2014 року. Україна як і раніше вважає Крим своєю, але тимчасово окупованою територією. Керівництво Росії неодноразово заявляло, що жителі Криму демократичним шляхом, в повній відповідності з міжнародним правом і Статутом ООН проголосували за возз’єднання з Росією. За словами російського президента Володимира Путіна, питання Криму “закрите остаточно”.

Поділитись