Угода про обмеження стелі держборгу США не вплине на фінансування України

Угода про обмеження стелі держборгу США не вплине на фінансування України

Угода про обмеження стелі держборгу не вплине на фінансування США — але подальша допомога залежить від результатів київського контрнаступу.

Двопартійна угода щодо запобігання дефолту в США не торкнеться військової допомоги для України, яку надає адміністрація Байдена, заявив представник Білого дому Bloomberg. Відповідно, як і очікувалося, постачання озброєння продовжуватиметься, питання лише в яких обсягах.

Будь-яка допомога в рамках підписаного Байденом закону про пакет допомоги на суму в $45 млрд, з яких вже реалізовано 36,4 млрд, проходитиме через Конгрес як додатковий захід, що не підпадає під обмеження правочину на федеральні витрати.

Раніше за підсумками «Рамштайну» США виділили Україні $17 млрд зверху, але навіть цих коштів навряд чи вистачить до кінця року. Така скромна допомога — сигнал Києву про те, що кількість подальших вливань залежатиме від результатів контрнаступу.

Комітет Палати представників дозволив голосування щодо законопроекту про держборг США, тож угода сьогодні буде направлена до Палати представників повного складу, після чого вона має бути схвалена Сенатом. Штати мають час до 5 червня, після чого настане дефолт, який призведе до «економічної катастрофи» в США і викличе потрясіння у світовій економіці, заявила раніше міністр фінансів США Дженет Йеллен.

Поділитись