Фінляндія розпочала проведення масштабних військових навчань біля кордонів Росії

Фінляндія розпочала проведення масштабних військових навчань біля кордонів Росії

Новий член Північноатлантичного альянсу (НАТО) – Фінляндія, запустила військово-повітряні навчання у понеділок, які залучили понад десяток країн та сумарно 150 літаків.

Цей масштабний захід відбувся за кілька тижнів після офіційного приєднання північноєвропейської країни до НАТО.

Протягом приблизно двох тижнів військові та бойова авіація з чотирнадцяти країн світу, включаючи 12 учасників НАТО, проведуть маневри, в основному в північних районах Швеції. Варто зазначити, що Швеція, сусід Фінляндії, також подала заявку на вступ до альянсу у травні минулого року, проте Анкара створила перешкоди на шляху до Стокгольма, пов’язуючи своє схвалення на розширення військового блоку з депортацією зі Швеції всіх активістів забороненої в Туреччині Робочої партії Курдистану (РПК).

Фінляндія, яка протягом десятиліть дотримувалась політики військового нейтралітету та має 1300-кілометровий кордон з Росією, у квітні стала новим членом НАТО. Скандинавська країна тривалий час була тісним партнером євроатлантичного блоку, починаючи з 1990-х років.

Серед учасників поточних навчань “Арктичний виклик”, які проводяться з 2013 року двічі на рік країнами Північної Європи, присутні Нідерланди, Бельгія, Великобританія, Італія, Канада, Франція, Німеччина, Швейцарія, Данія, Чехія та США, а також країни -організатори – Фінляндія, Швеція та Норвегія.

Навчання почалися з “моделювання оборонних операцій із захисту повітряного простору від нападників”, згодом буде опрацьовано наступальні елементи, такі як атаки “повітря – земля”, повідомляє видання The Defense Post.

У заході також беруть участь літаки системи далекого радіолокаційного виявлення та управління (ДРЛО) НАТО, які можуть вести спостереження за великою територією.

Поділитись