Учасники саміту НАТО мають намір переглянути позицію альянсу щодо Росії та КНР

Учасники саміту НАТО мають намір переглянути позицію альянсу щодо Росії та КНР

Учасники саміту НАТО в Мадриді мають намір переглянути позицію альянсу щодо Росії та КНР.

Лідери країн – членів НАТО на зустрічі в Мадриді наприкінці червня переглянуть позицію альянсу щодо Росії та Китаю. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в опублікованому в понеділок інтерв’ю іспанській газеті ABC.

“Мадридський саміт матиме надзвичайно важливе значення, – сказав він. – Нова стратегічна концепція, яку ми приймемо, відображатиме нову реальність безпеки”. “Наприклад, нинішня стратегічна концепція відноситься до Росії як до стратегічного партнера і не згадує Китай, – зазначив Столтенберг. – Тепер, безумовно, ми обговоримо агресивні дії РФ, а також вплив підйому Китаю на нашу безпеку. Мадридський саміт стане одним із наших найважливіших самітів”.

Крім того, за словами генсека, на зустрічі в іспанській столиці будуть порушені питання, пов’язані з “загрозами, що походять з півдня, такими як нестабільність і тероризм”. “Стабільність в Африці повинна мати значення для всього альянсу, – уточнив він. – Ми прийматимемо рішення, щоб зробити крок уперед, у тому числі з погляду сфери впливу на море”.

Як вважає Столтенберг, не можна точно сказати, скільки триватиме конфлікт довкола України. “Нам треба бути готовими до довгої війни”, – стверджував він. “Іспанія бере участь у спільних зусиллях союзників по НАТО, – підкреслив генсек. – Існує безліч видів підтримки українських сил. Ми маємо бути дуже обережними, говорячи про конкретні системи озброєння”.

Поділитись