Політолог назвав умову вступу Туреччини до нового альянсу проти Росії

Політолог назвав умову вступу Туреччини до нового альянсу проти Росії

Анкара вступить до анонсованого Лондоном альянсу проти Росії лише на максимально вигідних для себе умовах.

В інших випадках втягнути Туреччину до нового союзу не вдасться. Так політолог Олександр Іонов прокоментував заяву прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона про створення антиросійського блоку, що планується.

До союзу, за задумом британського лідера, має увійти Польща, країни Прибалтики, Україна, а надалі і Туреччина, що здивувало багатьох експертів. Анкара на відміну названих країн не підтримує санкції проти РФ і веде найбільш самостійну політику. Тому, на думку політолога, просто об’єднуватись для допомоги будь-якій країні чи розвитку певної кризи країна не стане.

Для Туреччини будь-яке партнерство переслідує економічні, політичні та військові інтереси. Країні не потрібні ні Великобританія, ні Фінляндія, ні інші держави, якщо за умови об’єднання з ними вона не отримує якихось бенефіцій, пояснив експерт.

“Туреччина готова входити в будь-яке партнерство, бачачи для себе чіткий і твердий інтерес <…> Її можна поки що «залишити за дужками». Тому що будь-який військовий альянс із країнами НАТО сьогодні буде орієнтований, у тому числі на дестабілізацію ситуації в Україні та військово-економічну допомогу Києву. Анкара розуміє, що може бути відповідь Москви і буде обережна у питанні вступу”, – підкреслив Олександр Іонов.

Туреччина відмовилася приєднуватися до безпрецедентних санкцій проти Росії, запроваджених Заходом на тлі спецоперації в Україні. Але вона підтримала резолюцію Генасамблеї ООН, яка засуджує дії РФ в Україні. Анкара і Москва мають спільні проекти, наприклад, будівництво атомної електростанції на середземноморському узбережжі Туреччини. Крім того, Анкара бажає виступати посередниками між Росією та Україною для врегулювання конфлікту.

Поділитись