Джонсон запропонував створити альянс на противагу Євросоюзу

Джонсон запропонував створити альянс на противагу Євросоюзу

Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон запропонував створити новий політичний, економічний та військовий альянс як альтернативу Європейському союзу (ЄС).

Про це повідомила газета Corriere della Sera з посиланням на джерела.

За їхньою інформацією, передбачуване об’єднання під егідою Великобританії включало б Україну, Польщу, Естонію, Латвію та Литву. Пізніше, за задумом прем’єра, до так званої Європейської Співдружності могла б приєднатися і Туреччина. За словами джерел, британська ініціатива розрахована на держави, які ревно ставляться до свого національного суверенітету, дотримуються ліберальних поглядів в економіці та протистоять політиці Москви.

Як повідомила газета, Джонсон уперше поділився своєю ідеєю з президентом України Володимиром Зеленським під час їхньої зустрічі в Києві 9 квітня. Як стверджують джерела Corriere della Sera, Київ не висловив чіткої позиції з британської ініціативи, не відкинувши і не підтримавши її. За словами видання, Зеленський може серйозніше поставитися до пропозиції Джонсона у тому випадку, якщо Євросоюз не схвалить набуття Україною статусу кандидата на вступ до ЄС на зустрічі лідерів блоку 23-24 червня.

Урсула фон дер Ляйєн 8 квітня передала Зеленському опитувальник, заповнення якого дозволить ЄК рекомендувати Раді ЄС розпочати обговорення питання про запуск переговорів щодо вступу України до спільноти. 18 квітня Київ повернув Брюсселю заповнену анкету. Рекомендація ЄК Раді ЄС про запуск переговорів про прийняття до спільноти – це перший крок на шляху до вступу. Далі країна має узгодити з європейськими переговорниками набір умов, або про переговорних глав, які вона має виконати.

Поділитись