Чавушоглу заявив про «нову еру» у відносинах Туреччини з ОАЕ

Чавушоглу заявив про «нову еру» у відносинах Туреччини з ОАЕ

Туреччина та Об’єднані Арабські Емірати вступили у нову еру у двосторонніх відносинах.

Про це, як повідомляє Анадолу, заявив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу на спільній прес-конференції з колегою з ОАЕ Абдуллою бін Заїдом Аль Нахайяном у Стамбулі.

«ОАЕ – наш найбільший торговий партнер у регіоні Перської затоки. У 2021 році обсяг двосторонньої торгівлі сягнув 8 мільярдів доларів. Цей показник, якого ми досягли, вселив у нас ще більші надії на майбутнє», – наголосив Чавушоглу.

За словами турецького міністра, Анкара і Абу-Дабі мають потенціал, що дозволяє в найближчому майбутньому довести обсяг товарообігу до 10 мільярдів доларів. Він додав, що слідом за досягненням цієї мети країнам необхідно встановити нову планку за обсягом двосторонньої торгівлі – не менше 15 мільярдів доларів.

Глава турецької дипломатії також прокоментував тему глобальної енергетичної та продовольчої кризи. «Війна в Україні ще раз показала, що нам як ніколи потрібна солідарність та єдність», – зауважив дипломат із цього приводу.

Чавушоглу зачепив і взаємодію двох країн на міжнародній арені. Зокрема він зазначив, що в Лівії сторони тепер діють спільно для забезпечення стабільності в цій країні, незважаючи на розбіжності у думках, які вони мали раніше.

Глава МЗС нагадав про глибокі історичні та культурні зв’язки між Туреччиною та ОАЕ. Міністр закордонних справ Туреччини наголосив, що в Анкарі сповнені рішучості зміцнювати відносини з Абу-Дабі у всіх областях.

Абдулла бін Заїд Аль Нахайян також акцентував увагу на збільшенні обсягу торгівлі між двома країнами.

За його словами, розширення двостороннього товарообігу більш ніж на 80% за останні два роки свідчить про взаємну волю двох країн щодо цього.

Дипломат повідомив, що серед компаній ОАЕ існує величезний інтерес до Туреччини через її потенціал у таких галузях, як енергетика, туризм та залізничний транспорт.

Аль Нахайян привітав недавній візит Чавушоглу до Ізраїлю та Палестини. Він наголосив на важливості цієї поїздки для просування мирного процесу між Ізраїлем та Палестиною.

Поділитись